Μιλάει στην «60+» ο νέος Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, Γιώργος Κουτσιμπογεώργος

Συνταξιούχοι: Μας πληγώνουν φόροι, ακρίβεια και αποκλεισμοί

Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης και δραματικών περικοπών στις αποδοχές τους, οι συνταξιούχοι βγαίνουν και πάλι δυναμικά στην… κοινωνική σκηνή.

Παρά την μικρή αύξηση των συντάξεων, αλλά δυστυχώς όχι σε όλους τους συνταξιούχους, οι ακραίες ανατιμήσεις στην αγορά εξανεμίζουν τις αποδοχές τους. Σε πολλές οικογένειες δεν φτάνουν να βγει ο μήνας…

Μοιάζει τιμωρητικό, αλλά οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να πληρώνουν το κόστος της οικονομικής κρίσης. «Και πάλι σε βάρος των δικαιωμάτων μας» όπως περιγράφει ο Πρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ) Γιώργος Κουτσιμπογεώργος.

Οι απώλειες προέρχονται από τον αποκλεισμό σχεδόν 800.000 από τις αυξήσεις λόγω «προσωπικής διαφοράς», των υποδεέστερων του πληθωρισμού αυξήσεων, της μη χορήγησης αναπροσαρμογών στις επικουρικές συντάξεις, της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, της Εισφοράς Αλληλεγγύης που λειτουργεί σαν δεύτερη φορολογία, των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ οι οποίοι πολλαπλασιάζουν την ακρίβεια αφού επιβάλλονται επί υψηλότερων τιμών προμηθευτή.

 Αναλυτικά η συνέντευξη του Προέδρου της ΑΓΣΣΕ Γιώργου Κουτσιμπογεώργου στη Μαρία Καραολάνη:

60+: Δεκατρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που βρίσκονται σήμερα οι συνταξιούχοι;

Γιώργος Κουτσιμπογεώργος: Είναι αποδεκτό απ όλους ότι οι συνταξιούχοι είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες στην διάρκεια της κρίσης. Σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από τις συντάξεις, πολλοί χάσανε και τις λίγες αποταμιεύσεις τους που είχαν για τα δύσκολα χρόνια, από το “κούρεμα” των ομολόγων και άλλοι κινδύνεψαν να χάσουν το σπίτι τους από τα δάνεια και την υπερφορολόγηση της κατοικίας.  

Όμως το πιο σκληρό για τους συνταξιούχους είναι η ονομαστική μείωση των αποδοχών. Δεν έχει συμβεί ξανά αυτό στην παγκόσμια ιστορία. Είναι διαφορετικό πράγμα να μην λαμβάνεις αύξηση και να σου φαλκιδεύει το διαθέσιμο εισόδημα ο πληθωρισμός και διαφορετικό να έχει μειωθεί μέχρι και 45% η σύνταξή σου κάθε μήνα, ώστε να σου ανατρέπει κάθε οικογενειακό προγραμματισμό.

 Και αυτό το μαρτύριο των περικοπών συνεχίζεται και σήμερα, δεκατρία χρόνια μετά. Αλλά και τώρα που τα δημοσιονομικά βελτιώνονται, εμείς συνεχίζουμε να έχουμε, όχι μόνο τις ίδιες  απώλειες, αλλά είτε γιατί οι αυξήσεις είναι κάτω του επίσημου πληθωρισμού, είτε γιατί αποκλειόμαστε από τις αναπροσαρμογές με το εφεύρημα της «προσωπικής διαφοράς», είτε με την μεγάλη ακρίβεια των βασικών προϊόντων διατροφής η καθημερινότητα μας αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει.

Κυρίως σήμερα πληρώνουμε δυσανάλογα υψηλούς φόρους. Επειδή καταναλώνουμε το σύνολο των εισοδημάτων μας, πληρώνουμε έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κ.λπ.) εν είδει κεφαλικού φόρου. Γιατί η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αφήσει στο απυρόβλητο τους «έχοντες και κατέχοντες», επιτρέπει σχεδόν αφορολόγητα κέρδη (στο 5% τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων) και εισπράττει φόρους από την κατανάλωση και τον ΦΠΑ.

Ερ: Ωστόσο έχουμε διαπιστώσει από τις δημόσιες παρεμβάσεις σας ότι μεγάλο μέρος των επισημάνσεών σας και των διεκδικήσεων της Συνομοσπονδίας σας αφορούν και στο λεγόμενο «κοινωνικό κράτος»

Απ.: Είναι λογικό. Εμείς έχουμε ανάγκη από υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Θέλουμε δημόσιες υποδομές και κοινωνικό κράτος ώστε να ζήσουμε καλύτερα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας. Και διαπιστώνουμε ότι το ΕΣΥ υποχρηματοδοτείται και απουσιάζουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ πληρώνουμε συνεχώς και υψηλότερες εισφορές υγείας (ΕΟΠΥΥ). Από 4% μόνο στην κύρια σύνταξη που πληρώναμε μέχρι το 2015 πήγε στο 6%.Το ίδιο ποσοστό 6% επεκτάθηκε και στις επικουρικές και σε κάθε άλλη σύνταξη, ακόμη και στις συντάξεις χηρείας.

Ερ: Ως προς τις αυξήσεις, σε τι συνίσταται η διαφοροποίησή σας;

Απ.: Ζητάμε τη χορήγηση αυξήσεων για το 2024 με βάση τον πληθωρισμό στο σύνολο των δικαιούχων (2,5 εκ.), και να υπολογιστούν στο σύνολο των συντάξεων Κύριας και Επικουρικής.

Να δοθούν επίσης σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά του 11μήνου για την Επικουρική και τα Δώρα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαϊου 2016, όπως έγινε και στις Κύριες συντάξεις.

Ερ: Ποιό είναι το πρόβλημα με τις συντάξεις χηρείας;

Απ.: Ζητάμε ρύθμιση με άφεση του αναδρομικού χρέους στους λήπτες συντάξεων χηρείας που λαμβάνουν και δική τους σύνταξη. Στην 3ετία προβλέπεται μείωση της σύνταξης χηρείας στο 50%  . Και δεν μειώθηκε με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και του e-ΕΦΚΑ. Δεν μπορεί τώρα να χρεωθεί ο συνταξιούχος με αναδρομικά βάρη επειδή ο ΕΦΚΑ δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Ή να φύγει από τη ζωή ο δικαιούχος και να μείνει χρεωμένη η οικογένεια του. Αυτή την τελευταία τετραετία χιλιάδες χήρες-οι κατέβαλαν πρόσθετη φορολογία ή επιβαρύνθηκαν με επιπλέον Εισφορά Αλληλεγγύης και κρατήσεις για το επιπλέον ποσό, χωρίς δική τους ευθύνη. Αν ζητηθούν πίσω τα ποσά αυτά θα έχουν υποστεί διπλή αδικία.   Αυτό το ζήτημα πρέπει άμεσα να επιλυθεί.

Επίσης, πρέπει τώρα πριν τη ρύθμιση, να επανέλθει το δικαίωμα της επιλογής της χήρας/ου στην τριετία, σε ποια κύρια σύνταξη να γίνει η περικοπή, όπως ίσχυε πάντα πριν τον Ν.4387/2016 (Ν.Κατρούγκαλου).

Ερ: Ζητάτε την αλλαγή στην Εισφορά Αλληλεγγύης; Τι ακριβώς προτείνετε;

Απ.: Ζητάμε την κατάργηση  της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Να πάψουν οι «απόμαχοι» να πληρώνουν διπλή φορολογία: φόρο στην ΑΑΔΕ και ταυτόχρονα Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ).

Όταν προβλέφθηκε αυτή η συμμετοχή το 2010 το Ασφαλιστικό ήταν σε δεινή οικονομικά θέση και ο τρόπος επιβολής της Εισφοράς ήταν πιο ομαλός. Μετά τις μετέπειτα οδυνηρές περικοπές των συντάξεων και εν συνεχεία με τον επανυπολογισμό εξέλειπαν οι λόγοι διατήρησής της.

Άρα τώρα τι λέμε: Όχι στη διπλή φορολογία. Ότι πληρώνουν και οι άλλοι Έλληνες να ισχύει και για εμάς με βάση την φορολογική κλίμακα.

 Δείτε τώρα τι γίνεται με την ΕΑΣ: Πάνω από τα 1.400 ευρώ το μήνα μεικτά έρχεται και επιβάλλεται εισφορά 3%. Και μετά επιβάλλεται η εισφορά Υγείας όπως προείπαμε στο 6% και τέλος ο φόρος με βάση την κλίμακα.

 Με αποτέλεσμα  κάποιος που λαμβάνει 1.400 ευρώ φέτος να μην πληρώνει ΕΑΣ. Ωστόσο με την αύξηση του 3,1% από 1/1/2024, μια αύξηση κατώτερη του επίσημου πληθωρισμού όπως προανέφερα, η ονομαστική σύνταξη θα ανέλθει στα 1443,4 ευρώ. Άρα θα επιβληθεί εισφορά 3% επί όλου του ποσού και θα περικοπούν οι μεικτές αποδοχές στα 1.400 ευρώ και το νέο χρόνο. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν θα πάρουν ΚΑΜΙΑ αύξηση, ούτε καν τα 100€. Θα αθροιστούν στις 800.000 που αποκλείονται με την «προσωπική διαφορά».

 Ακόμη χειρότερα στο επίπεδο των 1.700 ευρώ θα έχουμε μείωση των αποδοχών. Γιατί μετά από αυτό το όριο επιβάλλεται εισφορά 6%. Άρα μετά την αναπροσαρμογή του 3,1% οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να πέφτουν ακόμη και κάτω αυτού του ορίου, δηλαδή αντί για αύξηση θα έχουν μείωση της σύνταξής τους.

Απαιτούμε λοιπόν την κατάργηση αυτής της δεύτερης και άδικης φορολογίας.

Ερ: Το Ασφαλιστικό, μετά και τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις σας που περιγράφετε, τουλάχιστον λύθηκε;

Απ.: Τώρα η κυβέρνηση λέει ότι αντιμετωπίστηκε το Ασφαλιστικό. Είναι αλήθεια ότι τυχόν προβλήματα χρηματοδότησης, τα οποία όντως υφίστανται, προέρχονται από την υποδηλωμένη και υποασφαλισμένη εργασία. Από την πλευρά των εσόδων δηλαδή. Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού έχει πάψει προ πολλού να είναι πρόβλημα παροχών, εάν ήταν ποτέ πρόβλημα υψηλών συντάξεων. Υπεστήκαμε δραματικές περικοπές που ξεπερνούν σε ονομαστικό επίπεδο το 45%.

Ερ: Το Δημογραφικό μοιάζει να είναι τα σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα. Πώς νοιώθετε που θα γίνετε, εάν δεν είστε ήδη, η πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα στη χώρα;

Απ.: Μαζί με την κλιματική αλλαγή, το Δημογραφικό είναι το βασικό πρόβλημα ύπαρξης, θα έλεγα, του Ελληνισμού. Εμείς επιμένουμε σε μέτρα στήριξης των νέων ώστε να κάνουν οικογένειες, να αποκτήσουν προσιτή κατοικία, να έχουν για τα παιδιά τους δημόσιες δωρεάν κοινωνικές και εκπαιδευτικές παροχές,  ελευθέρους χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ερ: Η κυβέρνηση θεωρείτε ότι «ακούει» αυτούς τους προβληματισμούς;

Απ.: Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα επιδιώξουμε με τεκμηριωμένες θέσεις να επιλύσουμε τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχος.

 Αν η κυβέρνηση δεν τείνει ευήκοα ώτα, δεν έχουμε άλλο δρόμο από τις κινητοποιήσεις, τα συλλαλητήρια την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και την υπόλοιπη κοινωνία.

Κοινοποίηση άρθρου: