Περισσότεροι συνταξιούχοι χωρίς αύξηση το 2025

Του Γιώργου Κουτσιμπογεώργου Προέδρου της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ)

Μπροστά στο νέο έτος και την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 2025 διαπιστώνουμε ότι περισσότεροι από 700.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν και πάλι αύξηση στις (ονομαστικές) αποδοχές τους με το θεσμικό τέχνασμα της «προσωπικής διαφοράς» των Νόμων Κατρούγκαλου και Βρούτση.

 Φέτος αυτός ο αριθμός ήταν περίπου 750.000 και το 2023 ήταν πολύ περισσότεροι από αυτόν τον αριθμό των συνταξιούχων που δεν  έλαβαν καμία αναπροσαρμογή.

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω συνάδερφοι, ενώ υπέστησαν όλες τις μνημονιακές περικοπές μέχρι το 2015, έχοντας απολέσει έως και το 50% του εισοδήματός τους, ακολούθως, με τον νόμο 4387/16 (γνωστό σαν νόμο Κατρούγκαλου), υποχρεώθηκαν σε επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Και με βάση τα (ακόμη πιο) μειωμένα ποσοστά του τελευταίου -και πιο ακραίου- μνημονίου, έπρεπε να λαμβάνουν ακόμη… μικρότερα ποσά.

Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.

Πολλοί από τους παραπάνω, όπως και εκατοντάδες άλλοι συνταξιούχοι, υπόκεινται, συν τοις άλλοις, και σε διπλή παρακράτηση: φόρου και Εισφοράς «Αλληλεγγύης» (ΕΑΣ). Μάλιστα η δεύτερη επιβάλλεται επί όλου του ποσού της σύνταξης όταν ο δικαιούχος υπερβαίνει ένα ποσό μεικτών αποδοχών: 300 ευρώ επικουρικής και 1.400 ευρώ κύριας σύνταξης αθροιστικά από κάθε πηγή.

Για παράδειγμα, όποιος συνταξιούχος λάβει από το νέο χρόνο αύξηση 2,2 ή 2,5% και ξεπεράσει τα 1.700 ευρώ μεικτά, θα του παρακρατείται το 6% σε ολόκληρη την (κύρια) σύνταξη κάθε μήνα. Ενώ στις έως τώρα αποδοχές του έως 1.699 ευρώ η ΕΑΣ ήταν 3%.

Έτσι με το νέο χρόνο θα πληρώνει ΕΑΣ 6%, από 3%, άρα με την αύξηση του 2,2% ή 2,5% θα έχει σημαντική ονομαστική μείωση των αποδοχών του.

Η ΕΑΣ κλιμακώνεται, αναλόγως των μικτών ποσών κύριας σύνταξης,  μέχρι και το 14% και δεν “σέβεται” ούτε το αφορολόγητο όριο των περίπου 720 ευρώ το μήνα που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Η εν λόγω εισφορά, με τον άδικο και ληστρικό τρόπο που επιβάλλεται, αφαιρεί εισόδημα άνω των 600 εκ. ευρώ το χρόνο από τους συνταξιούχους, χωρίς να υπολογίζονται τα μειωμένα ποσοστά σύνταξης (αναπλήρωσης) του ν.4387/16, τις δραματικές μνημονιακές περικοπές, την μη τιμαριθμοποίηση του αφορολογήτου ορίου και των φορολογικών κλιμάκων και την εισφορά υγείας 6% επί κύριων και επικουρικών συντάξεων (όπως αυτή επιβλήθηκε με το γ’ μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015).

Αυτή η δραματική και διαχρονική αφαίμαξη των αποδοχών μας κρίθηκε ως αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο (αφορά μόνο τους συναδέρφους του δημόσιου τομέα) με την υπ αριθμόν 504/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αναμένεται η κρίση και του άλλου Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η εφαρμογή της οποίας είναι υποχρεωτική.

 Και αντι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της ΕΑΣ που τεκμηριωμένα και έντιμα διεκδικεί και ζητά  η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ), τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζουν οριακές διατάξεις (πάγωμα περικοπών) ώστε να μην μειώνονται οι ονομαστικές αποδοχές. Αλλά, θα παραμένει το «κουτάκι» της προσωπικής διαφοράς. Το οποίο θα… καλυφθεί από επόμενες αναπροσαρμογές (το 2026 ή 2027). Ζήσε μαύρε μου…

 Αν επιβεβαιωθεί αυτή η τακτική, το 2025 θα αυξηθεί, τελικά, αντί να μειωθεί ο αριθμός των συνταξιούχων που δεν θα λάβουν τις πενιχρές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους. Θα έχουν δηλαδή περισσότεροι συνάδερφοι μείωση του εισοδήματός τους το οποίο εξανεμίζεται καθημερινά μέσα από την αλόγιστη ακρίβεια και την απληστία των μεσαζόντων και ολιγοπωλίων.

 Δεν θα δεχθούμε την συνέχιση των μειώσεων στις συντάξεις μας. Οι συνάδερφοι βρίσκονται στα όρια της επιβίωσής τους.

Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να αγνοεί τα 2,5 εκ. των «απόμαχων» της εργασίας, θα εισπράττει καθημερινά και συνεχώς την δικαιολογημένη δυσαρέσκεια και οργή της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνταξιούχων.

Κοινοποίηση άρθρου: