Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους συνταξιούχους εν μέσω της μεγάλης ακρίβειας, της υπερφορολόγησης και των χαμηλών έως μηδενικών αυξήσεων στις συντάξεις τους.
Μετά από 15 χρόνια οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, οι συντάξεις βρίσκονται πολύ κοντά στα επίπεδα των συντάξεων που προέκυψαν από τις βάρβαρες περικοπές στα μνημονιακά χρόνια τόσο στις Κύριες όσο και στις Επικουρικές , όταν σήμερα έχει σχεδόν επανέλθει το ΑΕΠ της χώρας και έχουν εκτοξευτεί τα κέρδη των ολιγοπωλίων.
Η Πρωτομαγιά του 2025 βρίσκει τους συνταξιούχους:
- Με αυξήσεις (2,4%) κάτω του επίσημου πληθωρισμού (2,7%).
- Με περισσότερους από 600.000 συνταξιούχους να μην παίρνουν καμία αύξηση για τρίτη συνεχή χρονιά λόγω προσωπικής διαφοράς.
- Με εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους να υπόκεινται σε διπλή φορολόγηση, τόσο προς την εφορία με βάση την φορολογική κλίμακα, όσο και μέσω της «Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων» (ΕΑΣ).
- Με τις επικουρικές συντάξεις σε 1,3 εκ. δικαιούχους να μην έχουν αναπροσαρμοστεί εδώ και 15 χρόνια, ενώ υπόκεινται και αυτές σε διπλή φορολόγηση με 10% λόγω ΕΑΣ για μικτά ποσά πάνω από 300 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν εκφυλιστεί σε απλά χαρτζιλίκια.
- Με τις πενιχρές αυξήσεις να απορροφώνται από την εφορία καθώς δεν έχει αυξηθεί το αφορολόγητο όριο ούτε έχουν τιμαριθμοποιηθεί οι φορολογικές κλίμακες.
- Στα φαρμακεία να πληρώνουμε για την έκδοση της συνταγής ένα ευρώ και στα διαγνωστικά κέντρα χαράτσι 2-3 ευρώ για κάθε εξέταση.
- Με τους 2 στους 3 συνταξιούχους να ζουν με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα και τόσο τα Χριστούγεννα όσο και το περασμένο Πάσχα η πολιτεία τους αγνόησε. Δεν δέχθηκε την πρόταση της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ) για έκτακτη οικονομική ενίσχυση ενόψει εορτών.
Η ΑΓΣΣΕ καλεί όλους τους συνταξιούχους, μαζί με τους εργαζόμενους να λάβουν μαζικά μέρος στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που διοργανώνουν τα τοπικά Εργατικά Κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα την Πέμπτη 1η Μάη.
Στην Αθήνα οι συνταξιούχοι θα δώσουμε αγωνιστικό «παρών» στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 π.μ., στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει η ΓΣΕΕ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).
Διεκδικούμε ένα βιώσιμο παρόν για εμάς και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας!
Το Γραφείο Τύπου της ΑΓΣΣΕ