ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ …ΜΑΡΜΑΡΟ;

Τελικά μάλλον υπάρχουν κάποιοι που όχι μόνο δεν πληρώνουν …το μάρμαρο αλλά απολαμβάνουν μιας ιδιόμορφης ασυλίας από ΟΛΟ το πολιτικό σύστημα. Ένα σύστημα που χαϊδεύει αυτιά σε όσους χρωστάνε ή κλέβουν και κλείνει τα μάτια ή τάζει καλύτερες ημέρες με ένα άρθρο και ένα νόμο σε όσους …διαμαρτύρονται.

Όμως και αυτοί που διαμαρτύρονται το κάνουν διασπασμένοι σε κουτιά ιδεολογικής αγκύλωσης ή σε χωριστούς δρόμους καθαρότητας του …αγώνα πιστεύοντας ότι κάνουν το ταξικό τους καθήκον.

Επιστολές διαμαρτυρίες πορείες δικόγραφα …φρούδες ελπίδες.
Η κατάσταση έχει πιάσει πάτο.
Χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση αλλά αυτό μάλλον απαιτεί χρόνο και ηγεσίες που μπορεί να εμπνεύσουν με αλήθειες και στοιχεία.

Ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή

  • Πάνω από 85 δισεκατομμύρια χρωστούν κάποιοι στο δημόσιο
  • Πάνω από 90 δισεκατομμύρια είναι τα κόκκινα δάνεια
  • Πάνω από 47 δισεκατομμύρια οι οφειλές κάποιων στα ασφαλιστικά ταμεία

Από την άλλη πλευρά 2,5 εκατομμύρια  Μισθωτοί δηλώνουν 39 δις, 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι 25,5 δις και 6,5 εκατομμύρια επαγγελματίες 91 δις.

Πόσα και ποιοι πληρώνουν εφορία και ασφαλιστικές εισφορές;
Μα τα 2,5 των μισθωτών και τα 2 εκ. συνταξιούχων και μάλιστα ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ κάθε μήνα.

Οι υπόλοιποι; Αν και εφόσον, όποτε και αν μπορούν και αν δεν παραγραφούν στην 5ετία !!!!
Είναι αυτό ευνομούμενη πολιτεία;

Ας δούμε και κάτι ακόμη.

Οι εισφορές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για το 2024 θα διαμορφωθούν στα 11,26 δις για την κύρια και 3,9  δις για την επικουρική από μισθωτούς και 1,62 από μη μισθωτούς (από αυτούς δηλαδή που δηλώνουν εισόδημα 91 δις.)

Η δαπάνη για τις συντάξεις το 2024 θα είναι 28,44 δις για κύρια και 3,74 δις για επικουρική με την κρατική επιχορήγηση να είναι στο σύστημα (από τους φόρους όσων πληρώνουν) 15,6 δις.

Ο ΕΦΚΑ μάλλον θα εχει …πλεόνασμα 840 εκατ. (εκτός από τα 47 δις που του χρωστάνε).

Δεν γνωρίζω αν τελικά αυτό το…πλεόνασμα προέρχεται και από τα 550 εκατομμύρια που θα ….συνεισφέρουν 600.000 περίπου συνταξιούχοι για το 2024 μέσω ΕΑΣ!

Τα μεγέθη της αδικίας

Συνοψίζοντας κάποια στοιχεία για να καταλάβει κάποιος  τα μεγέθη της αδικίας για μια κατηγορία συνταξιούχων που όχι μόνο κατέβαλαν ανελλιπώς τις εισφορές τους αλλά ήταν και σχεδόν ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ από άλλες κατηγορίες, έχουμε τα εξής με βάση τα επίσημα στοιχεία :

  • Το 2019 η ετήσια δαπάνη για συντάξεις ήταν 27 δις και οι κρατήσεις υπέρ   ΑΚΑΓΕ (ΕΑΣ δηλαδή) 213 εκατ.
  • Το 2020  η ετήσια δαπάνη για συντάξεις ήταν 27,4 δις και οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ 300 εκατ. Ενώ η αύξηση στη δαπάνη σε σχέση με το 2019 ήταν 1,29%,  η αύξηση υπέρ ΑΚΑΓΕ 29% !
  • Το 2021 η ετήσια δαπάνη για συντάξεις ήταν 27,7 δις και οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ 317 εκατ. Ενώ η αύξηση στη δαπάνη σε σχέση με το 2020 ήταν 0,85% , η αύξηση υπέρ ΑΚΑΓΕ 5,15% !
  • Το 2022 η ετήσια δαπάνη για συντάξεις ήταν 28,1δις και οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ 358 εκατ. Ενώ η αύξηση στη δαπάνη σε σχέση με το 2021  ήταν 1,46% , η αύξηση υπέρ ΑΚΑΓΕ 11,3% !
  • Το 2023 η ετήσια δαπάνη για συντάξεις ήταν 30,2 δις και οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ 462 εκατ. Ενώ η αύξηση στη δαπάνη σε σχέση με το 2022 ήταν 7 % , η αύξηση υπέρ ΑΚΑΓΕ 22% !
  • Και για το 2024 η ετήσια δαπάνη για συντάξεις προβλέπετε στα 31,7 δις και οι κρατήσεις υπέρ ΚΑΓΕ 555 εκατ. Ενώ η αύξηση στη δαπάνη σε σχέση με το 2023 θα είναι 4,9%,  η αύξηση υπέρ ΑΚΑΓΕ 16,9 %!

Αν αυτό δεν λέγεται ΚΛΟΠΗ ανταποδοτικών εισφορών τότε έχουν χάσει το νόημα οι λέξεις.

Είναι μια συνεχιζόμενη κλοπή η οποία με τον μανδύα της κάλυψης του ασφαλιστικού για τις επόμενες γενεές παίρνει πόρους από τον κουμπαρά που είχαν χτίσει συνεπείς φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι και τους δίνει για την κάλυψη των απωλειών του συστήματος από τις μειώσεις των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών.

Η μείωση των εισφορών για το 2025 κατά 1% είναι περίπου απώλεια στο σύστημα 160 εκατ. Και η συνολική μείωση κατά 5,5 % φτάνει στα 600 εκατ. Όσο περίπου η παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ.

Και καλά αν αυτή η μείωση έμπαινε στην τσέπη των εργαζόμενων ή όπως λέγεται μέσω αυτής μειώνεται η ανεργία, έλα όμως που αυξάνονται τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ από τους εργοδότες αλλά και τα χρέη προς το κράτος από τους ίδιους .

Επειδή βέβαια είμαστε και μια ευνομούμενη πολιτεία τα χρέη αυτά παραγράφονται σε μια 5ετια αν δεν αναζητηθούν και όλα καλά.

Η κοροϊδία

Φτάνει πια η κοροϊδία, όπως επίσης φτάνει και η δημιουργική λογιστική. Η αναζήτηση λύσεων τάχα για ρυθμίσεις που δεν θα βάζουν σε κίνδυνο και θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού και όχι στην πλάτη 600.000 συνταξιούχων.

Η κατάργηση της ΕΑΣ είναι ηθικά, πολιτικά, αλλά και συνταγματικά, επιβεβλημένη.

Δεν μπορεί να συνεχισθεί η παραβίαση θεμελιωδών αρχών του συντάγματος (Άρθρο 4) και κάποιοι με τις πλάτες τις εκάστοτε εξουσίας να ζουν και να βασιλεύουν και κάποιοι άλλοι συνεπείς να πληρώνουν το …μάρμαρο και ως μισθωτοί αλλά και  στη δύση της ζωής τους.

ΕΔΩ και ΤΩΡΑ κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων

Αντώνης Μπιρμπιλής|
Γ. Γραμματέας ΑΓΣΣΕ

Κοινοποίηση άρθρου: