Καμία αλλαγή χρήσης γης στα καμένα

Ακόμη ένα καλοκαίρι η πατρίδα μας δοκιμάζεται. Οι πυρκαγιές καταστρέφουν και τους τελευταίους πνεύμονες της χώρας. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ΕΔΩ!

Οι τελευταίες μέγα-πυρκαγιές στην Αττική έκαψαν σπίτια, έκαναν στάχτη περιουσίες και όνειρα, προκάλεσαν ανθρώπινο θύμα, κατάστρεψαν την ελπίδα για μια βιώσιμη πόλη, για ένα αστικό χώρο περιβαλλοντικά ισορροπημένο.

Η Αθήνα περιβάλλεται πλέον από αποκαΐδια.

Όλες οι υποσχέσεις και διακηρύξεις για αναδασώσεις και αναβάθμιση του περιβάλλοντος έχουν γίνει, κυριολεκτικά, καπνός. Η αυθαίρετη δόμηση και η άναρχη αστική ανάπτυξη συνεχίζει να δίνει τον… οικοδομικό τόνο. Η απουσία σχεδιασμού και ουσιαστικής πυροπροστασίας είναι διάχυτη. Τα δέντρα και γενικότερα η χλωρίδα στην «καυτή» μετεωρολογικά Μεσόγειο αποδεικνύονται ακατάλληλα, αν δεν λειτουργούν σαν προσανάμματα.

Η κλιματική αλλαγή είναι μόνο μια από τις αιτίες. Η Πολιτεία επίσης δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Στη χώρα περισσεύουν οι διακηρύξεις, αλλά απουσιάζουν η ορθή πρακτική και τα αποτελέσματα.

Δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης το ότι δεν θρηνήσαμε «εκατόμβες νεκρών». Οι τεράστιες πυρκαγιές και η περιβαλλοντική ανισορροπία στο ευαίσθητο αττικό οικοσυστήματα θα έχει μακροχρόνιες καταστροφικές συνέπειες στις ζωές μας, την ποιότητα ζωής, στην ίδια την οικονομία.

Απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για την προστασία των τελευταίων δασών. Κινητοποίηση όλων των αρμοδίων και των εθελοντών για την άμεση αναδάσωση των καμένων με δέντρα και θάμνους που θα επιβραδύνουν τη φωτιά και δεν λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστές της πρώτης σπίθας. Αλλά και ανασχεδιασμός της περιβαλλοντικής προστασίας της Ελλάδας ώστε να επιτρέψουμε και στις επόμενες γενιές να χαρούν τις ομορφιές της χώρας.

Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας συμπαρίσταται στην οικογένεια της εργαζόμενης που έπεσε θύμα της πυρκαγιάς αγωνιώντας για τη δουλειά της και το μεροκάματο.

 Συμπαρίσταται στα μέλη μας-συνταξιούχους, αλλά και όλους του κατοίκους για την απώλεια των περιουσιών τους και τις οδυνηρές συνθήκης που βίωσαν στην περιοχή των καμένων όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Γραφείο Τύπου της Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

Κοινοποίηση άρθρου: