Φάρμακα: Στο χορό της κερδοσκοπίας και η Υγεία

Εν μέσω θέρους και ενώ οι πολίτες βιώνουν μια συνεχή και ανελέητη επίθεση ακρίβειας στην τσέπη τους, ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αυξήσεις σε περισσότερα από 800 φάρμακα ευρείας χρήσης.

Υπολογίζεται ότι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 30 εκ. σαν ιδία συμμετοχή λόγω αυτής της εξέλιξης. Την στιγμή μάλιστα που οι συνταξιούχοι υποβάλλονται ήδη σε πραγματική οικονομική «αφαίμαξη» κατά την μηνιαία επίσκεψή τους στο φαρμακείο.

Η Ανώτατη Γενική  Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (Α.Γ.Σ.Σ.Ε) έχει έγκαιρα επισημάνει την οικονομική επίθεση που δέχονται οι «απόμαχοι» τόσο από την υψηλή ιδιωτική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη (25%), όσο και μέσα από το τρικ της διπλής τιμής των σκευασμάτων. Μιας τιμής που αφορά τη δραστική ουσία, επί της οποίας συμμετέχει ο ασφαλισμένος με 25% και της λιανικής τιμής στο φαρμακείο, όπου την επιπλέον διαφορά καταβάλει εξ ολοκλήρου ο χρήστης.

Την ίδια στιγμή τις πενιχρές συντάξεις μας κατατρώει η ακρίβεια του Σούπερ Μάρκετ, των Λογαριασμών Κοινής «Ωφέλειας», των ενοικίων. Ενώ περισσότεροι από 750.000 συνάδερφοί μας δεν πήραν ούτε φέτος αύξηση με το εφεύρημα της «προσωπικής διαφοράς» (900.000 πέρυσι).

Δυστυχώς οι επιλογές της κυβέρνησης μέσα στο καλοκαίρι οδηγούν, ανερυθρίαστα, το χέρι των επιχειρήσεων στην τσέπη και αφαιρούν τα υπόλοιπα ψιλά από τις συντάξεις μας.

Σε αυτή τη συγκυρία η κοινωνία μας έχει αφεθεί έρμαιο στις ορέξεις των μεσαζόντων, των ολιγοπωλίων, των φαρμακευτικών εταιριών.

Ζητάμε από την κυβέρνηση όχι μόνο να βγει από το «χορό» της ακρίβειας και της αφαίμαξης των ασφαλισμένων, αλλά να θέσει κανόνες στην ασύστολη δράση των μεγάλων εταιρειών.

Για την οικονομική ευστάθεια απαιτούνται διαρκείς έλεγχοι στην αγορά, σταθεροί κανόνες και συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις για να μπορέσει  η κοινωνία μας να  έχει ένα στοιχειώδες δίχτυ προστασίας.

Το Γραφείο Τύπου της Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

Κοινοποίηση άρθρου: