Συνταξιούχοι: Δεν είμαστε αριθμοί στα Δικαστήρια  Πολιτική λύση για τα αναδρομικά

Μαζικό Συλλαλητήριο στις 17 Απρίλη

Στη φάση της δυναμικής διεκδίκησης των αιτημάτων τους εισέρχονται οι συνταξιούχοι. Αφορμή στάθηκε η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης των αναδρομικών της περιόδου 2015-16 (Δώρων και διορθώσεις επί των επικουρικών συντάξεων), θέμα το οποίο καίτοι έχει τελεσιδικήσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) και εκδικάζεται στις 17 Απριλίου 2024.

Έτσι η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (οδός Πανεπιστημίου) όπου συνεδριάζει το ΑΕΔ.
Παράλληλα, την ίδια ημέρα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι άλλες συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει 24ωρη Γενική απεργία, στην οποία συμμετέχει και η ΑΓΣΣΕ.

Η Συνομοσπονδία συνταξιούχων καλεί όλους του συνταξιούχους, σε συνεργασία με τα σωματεία μέλη της, να ενεργοποιηθούν και συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις τόσο στην Αθήνα για τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο όσο και στις κατά τόπους εκδηλώσεις στην Περιφέρεια.
Αιχμή των διεκδικήσεων είναι η ατέρμονη δικαστική διαμάχη για δίκαια αυτόματα, όπως τα αναδρομικά. Μάλιστα, στη σχετική αφίσα (βλέπε σχετικά στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας), δηλώνουν ότι «Δεν είμαστε αριθμοί στα πινάκια των δικαστηρίων» διεκδικώντας πολιτική λύση και απόδοση των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους για την περίοδο Ιουνίου 2015Μαΐου 2016, ανεξαρτήτως εάν προσέφυγαν ή όχι στα δικαστήρια. Ωστόσο, πέραν των αναδρομικών ο Απρίλιος ήταν ο μήνας των τελευταίων δεσμεύσεων της κυβέρνησης για τις διορθώσεις στην Εισφορά Αλληλεγγύης και τις συντάξεις χηρείας. Και τα δύο παραπέμπονται από υπουργό σε υπουργό και από τρίμηνα σε εξάμηνο. Αρχικά ήταν ο κ. Χατζηδάκης, μετά ήρθε ο κ. Γεωργιάδης, αλλά δεν περιέλαβε τα δύο αυτά καυτά θέματα στο νομοσχέδιο του περασμένου Δεκεμβρίου. Δεσμευόμενος για τον Φεβρουάριο του 2024. Εν τω μεταξύ αντικαταστάθηκε από την κυρία Μιχαηλίδου, η οποία και το μετέθεσε για τον τρέχοντα μήνα. Και ήδη διατρέξαμε το α’ δεκαήμερο, πλην δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη ούτε προσχέδιο από την κυβέρνηση…

Δεύτερη φορολογία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΓΣΣΕ Γιώργο Κουτσιμπογεώργο, η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) λειτουργεί σαν δεύτερη φορολογία και επιβάλλεται σε ποσά κύριας σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ και πάνω από 300 ευρώ στην επικουρική. Ωστόσο, όταν ο συνταξιούχος ξεπεράσει το σχετικό όριο ο συντελεστής ΕΑΣ επιβάλλεται επί όλου του ποσού. Με αποτέλεσμα τόσο το 2023 όσο και ιδιαίτερα φέτος που δόθηκαν αναπροσαρμογές, οι δικαιούχοι να ξεπεράσουν το αντίστοιχο όριο και, αντί για αυξήσεις 3% το 2024, να έχουν ονομαστική μείωση αποδοχών.

Ως προς τις χήρες, ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να καταβάλλει το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου και μετά τον τρίτο χρόνο (σε περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος), με αποτέλεσμα χιλιάδες ηλικιωμένοι να εμφανίζονται ότι λαμβάνουν «αχρεωστήτως» διάφορα… επιπλέον ποσά. Τα οποία όχι μόνο πληρώνουν επιπλέον φόρο, Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και εισφορές ασθενείας, αλλά θα κληθούν να επιστρέψουν μεγάλα ποσά, υποθηκεύοντας τυχόν περιουσιακά στοιχεία και αφήνοντας καταχρεωμένα τα παιδιά τους.

Η ΑΓΣΣΕ ζητεί πολιτική λύση και σε αυτό το θέμα, όπως και εξάλειψη των αδικιών μέσω της «ύπουλης φορολόγησης» που λέγεται Εισφορά Αλληλεγγύης.

Κοινοποίηση άρθρου: