Ένα κράτος ικανό στη… μη εφαρμογή των νόμων

του Αντώνη Μπιρμπιλή
Γενικός Γραμματέας της ΑΓΣΣΕ

Είναι γεγονός ότι οι συνταξιούχοι έχουν υποβληθεί στις μεγαλύτερες περικοπές και έχουν υποστεί τις πιο άδικες επιπτώσεις από την οικονομική κρίση της χώρας.

Είναι αυτοί που στον εργασιακό τους βίο κατέβαλαν τις εισφορές που τους αναλογούσαν αλλά και τους φόρους εισοδήματος.

Ανέμεναν στο τέλος του εργασιακού τους βίου και, στη συνέχεια, στην αρχή της συνταξιοδότησης τους να συνεχίσουν να ζουν αξιοπρεπώς. Με ικανό διαθέσιμο εισόδημα ως εργαζόμενοι και με αναπλήρωση αυτού κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης τους.

Δυστυχώς όλα ήρθαν στη γενιά τους ΟΛΑ ήρθαν ανάποδα. Γιατί;

Επειδή το κράτος όχι μόνο δεν προστάτεψε το ταμεία αλλά τα βύθισε με τις πολιτικές που διαχρονικά εφάρμοσαν Κυβερνήσεις και Διοικήσεις.

Οι ακίνητες περιουσίες των ταμείων μένουν ακόμη και σήμερα αναξιοποίητες ή προσφέρονται βορρά στους κάθε λογής «επενδυτές». Οι κινητές αξίες αρχικά ήταν ατόκως κατατεθειμένες στην Τράπεζα της Ελλάδας (1954-1982), μετά υπέστησαν ζημιά από το Χρηματιστήριο, τα «δομημένα ομόλογα» και το «κούρεμα» του κρατικού Χρέους.

Με μηδενικά επιτόκια

Τα διαθέσιμα, ακόμη και σήμερα, είναι στις εμπορικές τράπεζες κατατεθειμένα με μηδενικά σχεδόν επιτόκια (όπως και οι αποταμιεύσεις των καταθετών, εν αντιθέσει με τις χορηγήσεις που φτάνουν σε διψήφιο ποσοστό, ακόμη και δεκαπλάσιες από το επιτόκιο καταθέσεων!

Και το τελευταίο και εντυπωσιακότερο, οι επιχειρήσεις, αν(εξ)έλεγκτες έως και ασύδοτες μέχρι τέλους, έχουν φεσώσει τον ΕΦΚΑ με πάνω 46,55 δις! Χρωστάνε 2.578 οφειλέτες πάνω από 11 δις ευρώ, 94 χιλ. οφειλέτες από 50.000€ έως 100.000€ και σχεδόν 2 εκ. οφειλέτες έως 30.000€.

Φυσικά δεν αναφέρομαι στο πόσα χρωστάνε κάποιοι στην εφορία. Δηλαδή στο Ταμείο εκείνο από όπου το κράτος αντλεί χρήματα για Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια κ.τ.λ., τα οποία ανέρχονται σε πάνω από 110 δις.

Και τι κάνει το Κράτος, η Πολιτεία, όσοι έχουν ταχθεί να εφαρμόζουν τους νόμους και να εργάζονται για την κοινωνική γαλήνη μέσα από την αναδιανομή του εισοδήματος;

Τα παίρνουν από όσους άμεσα μπορούν να ελέγξουν. Τους μισθωτούς και από περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους (από ένα σύνολο 2,5 εκ). Τους παίρνει προκαταβολικά κάθε μήνα τους φόρους και τις εισφορές Υγείας και φυσικά μέσω της ΕΑΣ 400 εκατομμύρια το χρόνο για να καλύψει τις τρύπες που δεν μπορεί να κλείσει. Φυσικά αφού τους έκοψε και κατά 40% -50% τις συντάξεις τους.

Είναι τελικά αυτό Κράτος Δικαίου; Είναι ισοπολιτεία, ισονομία; ΟΧΙ. Είναι κράτος ανάλγητο με ευθύνες διαχρονικές και ανίκανο να εφαρμόσει τους νόμους ή μάλλον “ικανό” στη μη εφαρμογή τους.

Οφείλουμε ως πολίτες ενεργοί να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε ένα κράτος δικαίου. Πληρώσαμε την αδράνεια μας ως γενιά, δεν πρέπει να αφήσουμε “χρέος” στους επιγόνους μας.

* Ο Αντώνης Μπιρμπιλής είναι Γενικός Γραμματέας της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ).
Κοινοποίηση άρθρου: