Χήρες και ορφανά εκτός μίνι ασφαλιστικού – Το πέναλτι για ανάληψη εργασίας και η περικοπή σύνταξης φοιτητή

Τα βασικά προβλήματα των συνταξιούχων, όπως είναι η διπλή φορολογία (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων), οι συντάξεις χηρείας και η «προσωπική διαφορά», η οποία αποκλείει 900.000 συνταξιούχους και από τις φετινές αναπροσαρμογές στις αποδοχές, απουσιάζουν από το τελικό κείμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Από την άλλη, ακόμη και μετά τις όποιες «διορθωτικές» παρεμβάσεις του μίνι-νομοσχεδίου διατηρούνται, εάν δεν επιτείνονται, τις υφιστάμενες αδικίες.

1. Κύριο πρόβλημα είναι η τιμωρία της εργασίας για τις χήρες που θέλουν να εργαστούν προκειμένου να θρέψουν τα ορφανά παιδιά τους. Ενώ στο σχετικό κείμενο προβλέπονται «κίνητρα για την απασχόλησης των συνταξιούχων» (sic!), τα οποία, εξ αντικειμένου, είναι… αντικίνητρα απασχόλησης των νέων ανέργων, οι οποίοι όντως αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, ωστόσο για τις χήρες (έμμεσοι συνταξιούχοι) παραμένει το πέναλτι της μείωσης κατά 50% της σύνταξης σε περίπτωση ανάληψης-συνέχισης της εργασίας…

Δηλαδή, ενώ οι συνταξιούχοι γήρατος, ακόμη και όσοι έφυγαν από την παραγωγική διαδικασία σαν ανίκανοι προς εργασία (συνταξιούχοι αναπηρίας) διευκολύνονται προκειμένου να εργάζονται με μικρό πέναλτι 10% επί των αποδοχών (σ.σ. άνευ πέναλτι στην απασχόληση συνταξιούχου αναπηρίας), στις χήρες και χήρους (δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου) συνεχίζεται να επιβάλλεται πέναλτι 50% στις αποδοχές.

Αν δηλαδή ο/ επιζών/ούσα-επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας σπεύσει να εργαστεί προκειμένου να μεγαλώσει την οικογένειά του/της, χάνει το μεγαλύτερο μέρος της σύναξης (περιορίζεται στο 35% της αρχικής του άμεσα ασφαλισμένου). Ενώ δεν ισχύει το ίδιο για κάποιον που απολαμβάνει αποδοχής ακόμη και 3.000 ευρώ και εργάζεται για 1.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η επιβάρυνση θα είναι μόλις 100 ευρώ…

2. Ακόμη πιο ανάλγητη και ανθρωπιστικά… αφύσικη είναι η πρόβλεψη για περικοπή της πενιχρής σύνταξης του θανόντος γονέα όταν το ορφανό παιδί αποφασίσει να εργαστεί για λίγες ημέρες το μήνα προκειμένου να συμπληρώσει το εισόδημά του και να ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Και στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου προβλέπεται η περικοπή ολόκληρης της σύνταξης σε περίπτωση που ένας ορφανός φοιτητής εργαστεί νόμιμα έστω και για μία ημέρα…

«Είναι μια προφανής αδικία που επιβάλλεται να διορθωθεί» σημειώνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) Γιώργος Κουτσιμπογιώργος.

Κατά τα λοιπά, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου:

α/ δεν υπάρχουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την διόρθωση του τρόπου επιβολής της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), η οποία επιβάλλεται σαν δεύτερη φορολογία, παρά τα γεγονός ότι αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης,

β/ δεν διορθώνεται το πρόβλημα της περικοπής της σύνταξη χηρείας μετά την 3ετία σε περίπτωση εργασίας ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος, ενώ

γ/ παραμένει η λεγόμενη «προσωπική διαφορά», τρικ μέσο του οποίου δεν αναπροσαρμόζονται οι αποδοχές σχεδόν 900.000 παλαιών συνταξιούχων.

Από τα ζητήματα που θίγει το σχέδιο νόμου:

  • Οι αναπροσαρμογές (3%) για το 2024 είναι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, υποδεέστερες του πληθωρισμού (3,9% σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπό συζήτηση νέου προϋπολογισμού).
  • Δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των, υποδεέστερων του πληθωρισμού, αναπροσαρμογών να απορροφά η εφορία.
  • Διατηρείται η εισφορά 6% υπέρ υγείας τόσο στην κύρια όσο και την επικουρική σύνταξη.
  • Δεν αναπροσαρμόζονται οι επικουρικές συντάξεις.

Αντιθέτως, σε θετική κατεύθυνση είναι η πρόβλεψη για καταβολή επικουρικής σύνταξης με τουλάχιστον 15ετή ασφάλιση σε όλα τα πρώην ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ενιαίου ΕΤΕΑΕΠ.

Χρήστος Μέγας, 30/11/2023, Πηγή: ieidiseis.gr

Κοινοποίηση άρθρου: