ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ Α.Γ.Σ.Σ.Ε. ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Πραγματοποιήθηκε χθες 24/10/2023 συνάντηση στο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνέχεια της συνάντησης και της συζήτησης που έγινε τον Αύγουστο, με όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εκ μέρους της Α.Γ.Σ.Σ.Ε. συμμετείχε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιώργος Κουτσιμπογεώργος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Γιώργος Μαλαμής και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ελένη Παπαδημητρίου, ενώ από Κυβερνητικής πλευράς ήταν ο Γενικός Γραμματέας κ.Νίκος Μηλαπίδης, ο Δ/ντης του Γραφείου του κου Τσακλόγλου και οι Νομικοί Σύμβουλοι των Υπουργών και του Γενικού Γραμματέα.

Στην ωριαία και πλέον συνάντηση συζητήθηκαν τα εκκρεμή γενικότερα συνταξιοδοτικά θέματα που περιγράφονται στο Υπόμνημα που έχει κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, καθώς και ειδικότερα θέματα που αφορούν Ομοσπονδίες και Σωματεία  – μέλη της Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

Συγκεκριμένα:

α) Για την κατάργηση της «θετικής προσωπικής διαφοράς» δια της ενσωμάτωσή της στη Σύνταξη, που αφορά 800.000 και πλέον συνταξιούχους που και φέτος δεν θα πάρουν καμία αύξηση, η απάντησή τους ήταν αρνητική λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, όπως ισχυρίστηκαν και στην προηγούμενη συνάντησή μας.

β) Για την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που έχουμε ζητήσει και η οποία είναι μια δεύτερη μορφή άμεσης φορολογίας για 500.000 και πλέον συνταξιούχους, μας δόθηκε η απάντηση ότι σε επόμενο νομοσχέδιο, μέσα στο 2024, θα υπάρχει εξορθολογισμός των σημερινών κλιμακίων με ελάφρυνση και όχι κατάργηση, όπως ζητά η Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

γ) Για την καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου 2015-2016 για επικουρική και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους, η απάντησή τους ήταν η πάγια αρνητική κυβερνητική θέση ότι λόγω δημοσιονομικού κόστους δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

δ) Για το αναδρομικό χρέος στους λήπτες συντάξεων χηρείας, και που στην τριετία δεν μειώθηκε η σύνταξη χηρείας τους στο 50% λόγω του ότι λαμβάνουν και δική τους σύνταξη, αναγνωρίζουν το μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική ευθύνη του e-ΕΦΚΑ και δυστυχώς παραμένει μέχρι σήμερα άλυτο. Για το εκκρεμές αυτό θέμα θα επανέλθουμε πάλι τις επόμενες μέρες, τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όσο και στη νέα Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ για να βρεθεί δίκαιη λύση. Είναι απαράδεκτο να ζητούνται σήμερα αναδρομικά ετών από λάθη και παραλείψεις της Διοίκησης.

ε) Για το θέμα της αύξησης και στις επικουρικές συντάξεις, η απάντηση του Γενικού Γραμματέα ήταν αρνητική λόγω των δεσμεύσεων της Πατρίδας μας από την εποχή των μνημονίων για την «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις.

στ) Για την προσμέτρηση του χρόνου διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που διανύθηκε πριν τον Ν.4387/2016 και δεν προσμετρήθηκε κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού, παρά την αρνητική θέση του Υπουργείου, μας ζητήθηκε εμπεριστατωμένο υπόμνημα με όλες τις παραμέτρους του, τη συσχέτισή του με την «προσωπική διαφορά» και ποιους αφορά και το οποίο θα ετοιμαστεί και θα κατατεθεί στην Γ. Γραμματεία το επόμενο χρονικό διάστημα.  

Συζητήσαμε επίσης και όλα τα υπόλοιπα θέματα του Υπομνήματός μας, καθώς και την αναγνώριση της Α.Γ.Σ.Σ.Ε. ως ισότιμου κοινωνικού εταίρου και θεσμικού συνομιλητή της Πολιτείας στον Κοινωνικό διάλογο, για τον καθορισμό της γενικής πολιτικής σε θέματα συνταξιοδοτικού και κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου.

Παρόλο που οι απαντήσεις στη μεγάλη πλειοψηφία των θεμάτων που θέσαμε δεν μας ικανοποίησαν, δηλώσαμε και δηλώνουμε ως Α.Γ.Σ.Σ.Ε. ότι μαζί με τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία μέλη μας, θα συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις μας ζητώντας ουσιαστικές λύσεις στα πολλά εκκρεμή προβλήματά μας, τόσο με την διαδικασία του διαλόγου και των τεκμηριωμένων επιχειρημάτων μας, όσο και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις ύστερα από συλλογικές αποφάσεις που θα πάρουν τα εκλεγμένα όργανά μας σε όλα τα επίπεδα, Α.Γ.Σ.Σ.Ε. και Σωματεία μέλη της.

Πρέπει να θυμούνται όλοι οι θεσμοί της Πολιτείας ότι οι συνταξιούχοι κατέβαλλαν και καταβάλλουν το βαρύτερο τίμημα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια και είναι αποκλειστική  ευθύνη της Κυβέρνησης τώρα που η Οικονομία βελτιώνεται και αναπτύσσεσαι να αποκαταστήσει τις αδικίες και να επαναφέρει την κοινωνική δικαιοσύνη στη Χώρα.

Το Γραφείου Τύπου της Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

Κοινοποίηση άρθρου: