Χήρες με χρέη λόγω… ΕΦΚΑ – Κινητοποιήσεις από τους συνταξιούχους

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Χήρες με χρέη λόγω… ΕΦΚΑ – Κινητοποιήσεις από τους συνταξιούχους
Το ταμείο έχει καθυστερήσει να προσαρμόσει το Λογισμικό του, για να γίνεται αυτόματα η μετάπτωση των συντάξεων στις περιπτώσεις απασχόλησης ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος.

Η περικοπή στο μισό των συντάξεων χηρείας και στον ιδιωτικό τομέα, στις περιπτώσεις εργασίας ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος, μπορεί να συμβεί από στιγμή σε στιγμή. Ακόμη και τον Δεκέμβριο (πληρωμές τέλους Νοεμβρίου).

Μέχρι στιγμής, με την συμπλήρωση 3ετίας, μόνο οι συντάξεις του δημοσίου περιοριζόταν στο μισό, ενώ συνεχιζόταν η καταβολή των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.) στο (αρχικό) 70% της σύνταξης του θανόντος. Η διαφοροποίηση αυτή μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα παρά τη ρητή νομοθετική πρόβλεψη, αποδιδόταν στο λογισμικό του ΕΦΚΑ. Το ταμείο έχει αμελήσει ή καθυστερήσει να προσαρμόσει το Λογισμικό του ώστε να γίνεται αυτόματα η μετάπτωση των συντάξεων στις περιπτώσεις απασχόλησης ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος.

Καίτοι τώρα ο ΕΦΚΑ δηλώνει τεχνικά… άρτιος προκειμένου να προχωρήσει στη αποκοπή του 50% της σύνταξης (σ.σ. ουσιαστικά η παροχή περιορίζεται στο 35% της -αρχικής- σύνταξης του θανόντος), πολιτικά η κυβέρνηση είναι… ανέτοιμη για μια τέτοια προσαρμογή στον νόμο.

Και αυτό καθώς ο ΕΦΚΑ συνέχιζε… αμέριμνα να καταβάλει ολόκληρη την σύνταξη χηρείας (είτε ο/η δικαιούχος εργαζόταν είτε όχι) και μετά το πέρας της 3ετίας. Με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι να λαμβάνειν μεγαλύτερα ποσά αποδοχών.

Και καθώς αυτή η τακτική ισχύει εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνοι (σ.σ. από τις αρχές του 2020), πολλοί συνταξιούχοι εμφανίζονται καταχρεωμένοι στον ΕΦΚΑ.

Τούτων δοθέντων, το σχετικά εύκολο ζήτημα είναι η περικοπή της σύνταξης από εδώ και εμπρός στο μισό. Αλλά, ευθύς αμέσως γεννάται θέμα αχρεωστήτως καταβληθέντων χρημάτων για την προηγούμενη περίοδο… αμεριμνησίας του ΕΦΚΑ. Ποσά που θα εμφανίζονται στο εκκαθαριστικό του ΕΦΚΑ.

Εάν δε επιλεγεί η τμηματική πληρωμή των «αχρεωστήτως» καταβληθέντων, τότε προκύπτει κίνδυνος… εξαΰλωσης των αποδοχών, καθώς μετά την περικοπή στο μισό θα αφαιρείται και ένα επιπλέον ποσό για την διευθέτηση της οφειλής…

«Είναι απαράδεκτο να ζητούνται σήμερα αναδρομικά ετών από λάθη και παραλείψεις της Διοίκησης» αναφέρει η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ). Μάλιστα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιώργος Κουτσιμπογιώργος, που είχε σχετική συνάντηση με τον Γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Μηλαπίδη, ζητεί «να βρεθεί δίκαιη λύση. Και σε κάθε περίπτωση να μην βρεθούν χρεωμένοι οι γονείς στα τέκνα (κληρονόμους αυτών)».

Άλλη εκκρεμότητα είναι ο υπολογισμός και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεων χηρείας. Σε πολλές περιπτώσεις η σύνταξη εκδόθηκε χωρίς την προσωπική διαφορά. Την οποία ο θανών, σε κάθε περίπτωση, ελάμβανε..

Εφ όλης της ύλης

Στη συνάντηση της ΑΓΣΣΕ στο υπουργείο Εργασίας, εκτός του κ.Κουτσιμπογιώργου, συμμετείχε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Γιώργος Μαλαμής και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ελένη Παπαδημητρίου.

Στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης κ. Μηλαπίδη τέθηκαν ακόμη τα ακόλουθα προβλήματα:

α) Η κατάργηση της «θετικής προσωπικής διαφοράς» δια της ενσωμάτωσή της στη σύνταξη, που αφορά 900.000 και πλέον συνταξιούχους που και φέτος δεν θα πάρουν καμία αύξηση. Η απάντησή ήταν αρνητική λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, όπως ισχυρίστηκαν και στην προηγούμενη συνάντησή με αντιπροσωπεία της ΑΓΣΣΕ.

β) Η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και η οποία είναι μια δεύτερη μορφή άμεσης φορολογίας για 700.000 και πλέον συνταξιούχους (κύριας και επιουρικής). Δόθηκε η απάντηση ότι σε επόμενο νομοσχέδιο, μέσα στο 2024, θα υπάρχει εξορθολογισμός των σημερινών κλιμακίων με ελάφρυνση και όχι κατάργηση, όπως ζητά η ΑΓΣΣΕ.

γ) Για την καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου 2015-2016 για επικουρική και Δώρα σε όλους τους συνταξιούχους, η απάντησή ήταν αρνητική «λόγω δημοσιονομικού κόστους».

δ) Για το θέμα της αύξησης και στις επικουρικές συντάξεις, η απάντηση του Γενικού Γραμματέα ήταν αρνητική λόγω των δεσμεύσεων της χώρας από την εποχή των μνημονίων για την «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις.

ε) Για την προσμέτρηση του χρόνου διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που διανύθηκε πριν τον Ν.4387/2016 και δεν προσμετρήθηκε κατά τη διαδικασία του επανυπολογισμού, παρά την αρχικά αρνητική θέση του Υπουργείου, ζητήθηκε στη συνέχεια εμπεριστατωμένο υπόμνημα με όλες τις παραμέτρους του, τη συσχέτισή του με την «προσωπική διαφορά» και ποιους αφορά.

Μετά τις εξελίξεις αυτές η ΑΓΣΣΕ σε συνεργασία με τις άλλες ομοσπονδίες μέλη της προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις γιατί «οι συνταξιούχοι κατέβαλλαν και καταβάλλουν το βαρύτερο τίμημα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια και είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης τώρα που η οικονομία βελτιώνεται και αναπτύσσεται να αποκαταστήσει τις αδικίες και να επαναφέρει την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα…»

Πηγή

Κοινοποίηση άρθρου: