Συνάντηση του Προεδρείου της Α.Γ.Σ.Σ.Ε με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Δελτίο Τύπου ΑΓΣΣΕ

Θετική, παραγωγική αλλά και με διαφορετικές προσεγγίσεις  ήταν η πρώτη συνάντηση του Προεδρείου της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εκ μέρους της Α.Γ.Σ.Σ.Ε, συμμετείχε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιώργος Κουτσιμπογεώργος και ο Γ.Γραμματέας Αντώνης Μπιρμπιλής, ενώ από κυβερνητικής πλευράς ήταν ο Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός κ.Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης και ο Γ.Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Νίκος Μηλαπίδης.

 Εκ μέρους τα Α.Γ.Σ.Σ.Ε κατατέθηκε το υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιούχων (επισυνάπτεται), ενώ ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των «απόμαχων» της εργασίας, αλλά και θεσμικής κατοχύρωσης της συλλογικής έκφρασης των συνταξιούχων (τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση).

Ο Υπουργός και η αντιπροσωπεία του, άκουσε με προσοχή τα αιτήματα που υπήρχαν στο Υπόμνημα που κατέθεσε και παρουσίασε αναλυτικά και τεκμηριωμένα η Α.Γ..Σ.Σ.Ε. και επιφυλάχθηκαν ότι στο προσεχές νομοσχέδιο ασφαλιστικού περιεχομένου που θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή θα υπάρχουν ρυθμίσεις, που μερικές από αυτές περιγράφονται στο Υπόμνημα, όπως η ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων και η εκκρεμότητα για τις συντάξεις χηρείας στην 3ετία μετά την εφαρμογή του Ν.4387/2016.

Δελτίο Τύπου ΑΓΣΣΕ

Σε άλλα όμως θέματα, όπως το μεγάλο πρόβλημα της κατάργησης δια της ενσωμάτωσης της «θετικής προσωπικής διαφοράς» η θέση του Υπουργείου ήταν αρνητική λόγω των μνημονιακών  δεσμεύσεων, όπως ισχυρίστηκαν.

Από την πλευρά μας δηλώσαμε ότι η Α.Γ.Σ.Σ.Ε. και τα σωματεία μέλη της θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις αλλά και το διάλογο με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, γιατί οι συνταξιούχοι κατέβαλλαν και καταβάλλουν βαρύ τίμημα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η πατρίδα μας και είναι ευθύνη αποκλειστικά της Κυβέρνησης, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται να αποκαταστήσει τις αδικίες και να επαναφέρει την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα.

Για την ΑΓΣΣΕ
Το Γραφείο Τύπου

(σ.σ. ακολουθεί το σχετικό Υπόμνημα)

Αθήνα, 2/8/2023
Προς τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Επ’ αφορμή και της σημερινής μας πρώτης συνάντησης μετά την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να σας ευχηθούμε καλή δύναμη στο έργο Σας και καλή συνεργασία με τις παραγωγικές δυνάμεις στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και των συνταξιούχων, όπου δραστηριοποιούμαστε ως η μοναδική Γ’ Θμια Οργάνωση (Συνομοσπονδία) στη χώρα μας. Περαιτέρω, με το παρόν υπόμνημά μας, συνοψίζουμε (κατά σειρά ιεράρχησης) τα βασικά αιτήματα της κοινωνίας όλων των μελών μας και ζητάμε από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου σας να τα συμμεριστεί, προωθώντας σχετικές ρυθμίσεις στα ενόψει νομοσχέδια. Να σημειώσουμε ότι θα είμαστε αρωγός Σας (συμβάλλοντας με κάθε μέσο απαιτηθεί) σε ό,τι γίνεται από μέρους Σας προς τη θετική κατεύθυνση ικανοποίησής τους:

  1. Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δια της ενσωμάτωσης της στη σύνταξή τους: ο θεσμός της προσωπικής διαφοράς που εισήχθη με το νόμο 4387/2016 έχει δημιουργήσει τεράστιες αδικίες και απύθμενες ανισότητες στον χώρο των συνταξιούχων ώστε να τους στερεί ακόμα και τις πενιχρές αυξήσεις που δόθηκαν από τις αρχές του 2023.
  2. Καταβολή αναδρομικών περικοπών ν. 4051, 4093/2012 στην επικουρική σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους για το 11μηνο 2015-2016: Μετά την καταβολή των αναδρομικών στην κύρια σύνταξη καθώς και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρούμε ότι από δημοσιονομικής πλευράς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και έχει επέλθει το πλήρωμα του χρόνου για να δοθούν (είτε εφάπαξ είτε ακόμα και σε δόσεις) τα αναδρομικά επικουρικής σύνταξης και των δώρων σε όλους τους συνταξιούχους (με φορολόγηση 20% στην πηγή προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους).  
  3. Πλήρης κατάργηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6% στην επικουρική σύνταξη (λόγω του προφανούς άδικου και αντισυνταγματικού χαρακτήρα της επιβολής της, δεδομένου ότι ο θεσμός της επικουρικής ασφάλισης στηρίζεται στη διμερή σχέση εργοδότη – εργαζόμενου και δεν επιδέχεται κρατικής παρέμβασης). Περαιτέρω, επιβολή εισφοράς σε ποσοστό 4% σε μία κύρια σύνταξη (σε περίπτωση συρροής κυρίων συντάξεων).
  4. Χορήγηση αυξήσεων για το έτος 2024 με βάση τον πληθωρισμό στο σύνολο των συνταξιούχων τόσο στη κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξη.
  5. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, καθότι μετά από 13 και πλέον έτη επιβολής της, αφενός μεν έπαψε να επιτελεί τον σκοπό για τον οποίο αρχικώς θεσπίστηκε, αφετέρου δε είναι πανθομολογουμένως γνωστό ότι αποτελεί (ανεπίτρεπτα) έμμεσο μηχανισμό φορολόγησης.
  6. Άφεση αναδρομικού χρέους στους λήπτες συντάξεων χηρείας (ή στους κληρονόμους τους) που έχει ήδη δημιουργηθεί μετά την πρώτη τριετία (ένεκα της μη πρόβλεψης έγκαιρης λογιστικής οργάνωσης από πλευράς e-ΕΦΚΑ) και επιβολή της μείωσης 50% μόνον για το μέλλον.
  7. Γραφειοκρατική ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων επαναϋπολογισμού των συντάξεων και καταβολή όλων των οικονομικών διαφορών (αναδρομικών) που έχουν προκύψει.
  8. Μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη και ιατρικές εξετάσεις σε όλους όσους πληρούν (ακόμα και σήμερα) τα εισοδηματικά κριτήρια του πάλαι ποτε ΕΚΑΣ.
  9. Νομοθετική πρόβλεψη για προσμέτρηση χρόνου ασφάλισης σε όσους είχαν χρόνο διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης  πριν την εφαρμογή του ν. 4387/2016 (και δεν προσμετρήθηκαν κατά τη διαδικασία επαναϋπολογισμού της σύνταξής τους).
  10. Αναγόρευση της ΑΓΣΣΕ σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο και θεσμικό συνομιλητή της Πολιτείας. Η ΑΓΣΣΕ είναι η μοναδική Συνομοσπονδία με διακλαδική αντιπροσώπευση σε όλους τους συνταξιούχους και προς τούτο σας υποβάλλουμε σχετική πρόταση νομοθετικής ρύθμισης με εμπεριστατωμένη αιτιολογία και τεκμηριωμένη ανάλυση.

Κύριε Υπουργέ,

Η ΑΓΣΣΕ στη νέα αυτή εποχή των προκλήσεων και των απαιτήσεων για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, θα σταθεί αρωγός Σας, ευελπιστώντας και προσδοκώντας ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων μας αποτελεί κριτήριο γόνιμου διαλόγου της Πολιτείας με τη κοινωνική βάση και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Για την Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

Ο Πρόεδρος
Γιώργος Κουτσιμπογεώργος

Ο Γενικός Γραμματέας
Αντώνης Μπιρμπιλής

                                         

Κοινοποίηση άρθρου: