Εκλογές και… silver alert για αυξήσεις στις συντάξεις

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

«Silver alert» και κοινωνικό ξεσηκωμό κήρυξαν οι συνταξιούχοι εν όψει εκλογών.

Μετά από 12 χρόνια διαδοχικών κρίσεων και αλλεπάλληλων περικοπών στις συντάξεις τους βγαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο και διεκδικούν: αύξησης σε όλες τις συντάξεις τώρα και όχι το 2023.

Κάνοντας έναν απολογισμό των τριών διαδοχικών κρίσεων (οικονομική, υγειονομική και ακρίβειας), η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ) σημειώνει:

1.Περίπου 1.200.000 μισθωτοί του Ιδιωτικού Τομέα βρέθηκαν σε μακρόχρονη ανεργία. Από αυτούς δε οι 500.000, οι πλέον καταρτισμένοι μετανάστευσαν, οι υπόλοιποι δε, σε μακροχρόνια υποαπασχόληση, ανεργία και εξαθλίωση με μόνη καταφυγή στην πατρική στέγη και σύνταξη, χωρίς καμιά φροντίδα από την Πολιτεία.

2.Οι (παλαιοί) συνταξιούχοι:

  • Απώλεσαν το 45%-50% των ετησίων συντάξεων, Δώρων και Επιδομάτων Αδείας από αντισυνταγματικές περικοπές
  • Με το εφεύρημα της θετικής προσωπικής διαφοράς αποκλείονται από τις αυξήσεις του έτους 2023, αλλά και των επομένων ετών, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι
  • Δεν λαμβάνουν Επίδομα Γάμου και στην σε περίπτωση θανάτου η μείωση της σύνταξη είναι αναλογικά μεγαλύτεροι εν σχέσει με μεταγενέστερους συνταξιούχους.
  • Καταβάλουν συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα στο 50% κατά μέσο όρο με το πρόσχημα των πρότυπων σκευασμάτων.
  • Οδήγησαν μεγάλο αριθμό συναδέλφων σε οικονομική εξαθλίωση με την παράνομη περικοπή της επικουρικής τους σύνταξης

3.Οι μνημονιακοί νόμοι περιόδου 2010-2012 και ο επανυπολογισμός των συντάξεων βάσει του Ν.4387/2016 δημιούργησαν 2 κατηγορίες συνταξιούχων:

  • Οι προ του ν.4387/16 συνταξιούχοι λαμβάνουν ως σύνταξη το 55%-60% της σύνταξης των ομολόγων τους (με τα ίδια συνταξιοδοτικά χαρακτηριστικά) που «εξήλθαν» μεταγενέστερα.

Εν όψει εκλογών διεκδικούν:

i/Να δεσμευτούν τα κόμματα για την άμεση κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

ii/Η φορολόγηση των αναδρομικών να εξαντλείται στην πηγή με 9%-20%

iii/Να αποδοθούν τα Δώρα της περιόδου 2015-16 όπως όρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας (χωρίς δίκες και καθυστερήσεις).

iv/Να διορθωθούν οι επικουρικές συντάξεις με βάσει την ίδια απόφαση του ΣτΕ.

v/ Την κάλυψη των απωλειών μας από την ακραία ακρίβεια που κατατρώει τις «τσαλακωμένες» αποταμιεύσεις μας (συντάξεις) και την χορήγηση αυξήσεων σε ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους από 1/1/2023.

vi/ Αναλυτική ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ για το αρχικό ύψος των συντάξεών μας, τις περικοπές, τις κρατήσεις, τους επαναϋπολογισμούς, το Ειδικό Τέλος Αλληλεγγύης Συνταξιούχου, την Εισφορά Αλληλεγγύης, τους λοιπούς φόρους.

vii/ Τη μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης.

«Από τις δεσμεύσεις του πολιτικού κόσμου θα κριθεί η στάση μας» σημειώνει εμφαντικά ο πρόεδρος της ΑΓΣΕΕ Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

Πηγή

Κοινοποίηση άρθρου: