Αυξήσεις τώρα για προστασία από τον πληθωρισμό

Με τον πληθωρισμό να τρέχει με διψήφιο ποσοστό και τα 2/3 των συνταξιούχων να λαμβάνουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα, οι αναπροσαρμογές στους συνταξιούχους – ώστε να διατηρήσουν μέρος της αγοραστικής τους δύναμης-  δεν μπορεί να μεταφερθούν ένα ακόμη χρόνο. Για το… μακρινό 2023!

Αλλά και τότε, η πλειονότητα των συνταξιούχων δεν θα δει πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές της, καθώς με το τέχνασμα της «προσωπικής διαφοράς», από τον λανθασμένο επανυπολογισμό των συντάξεων των προ του 2016 συνταξιούχων, απορροφώνται οι όποιες μελλοντικές αναπροσαρμογές.

 Έτσι, οι προ του 2016 συνταξιούχοι που υπέστησαν τις μεγαλύτερες μνημονιακές περικοπές, σε ορισμένες περιπτώσεις δε οι μειώσεις αγγίζουν το 60%, συνεχίζουν να δέχονται και σήμερα τις ακραίες επιπτώσεις αυτών των επιλογών. Καίτοι η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι «βγήκαμε από την εποπτεία». Παρά το γεγονός ότι ακόμη και η Στατιστική Υπηρεσία εντοπίζει δραματικό ποσοστό πληθωρισμού (10,2% τον περασμένο Απρίλιο).

Επιπλέον:

-Οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να πληρώνουν Εισφορά Αλληλεγγύης, δηλαδή φόρο πάνω στον φόρο και συμμετοχή στα φάρμακα 50% αντί της νόμιμης συμμετοχής 25%

-Οι 2 στους 3 συνταξιούχους λαμβάνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα σύμφωνα με το σύστημα «Ήλιος».

-Οι παλαιοί συνταξιούχοι έχουν μέσες μηνιαίες αποδοχές 650 ευρώ (άνω από 81 ετών).

-Οι ανάπηροι και οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου (χήρες και ορφανά που σπουδάζουν), λαμβάνουν περί τα 630 ευρώ το μήνα.

-Σχεδόν 1 εκ. συνταξιούχοι, από ένα σύνολο κοντά στα 2,5 εκ., λαμβάνουν λιγότερα από 620 ευρώ το μήνα. Αυτοί οι συνάδελφοι θα έπαιρναν σήμερα Επίδομα Αλληλεγγύης, αν το 2016  δεν είχαν καταργηθεί οι ρυθμίσεις για το ΕΚΑΣ…

 Τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την δραματική κατάσταση των Ελλήνων συνταξιούχων. Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ) ζητεί από την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό:

1. Χορήγηση αυξήσεων  ώστε να προστατευτεί το εισόδημά μας από τον πληθωρισμό. Η νομοθετική πρόβλεψη για αναπροσαρμογές από το 2023 έγινε σε περιβάλλον αποπληθωρισμού και είναι ήδη ξεπερασμένη λόγω της γενικευμένης ακρίβειας.

2.Να αναβληθεί η πρόβλεψη για την θετική προσωπική διαφορά και να λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι αύξηση. Πόσο μάλιστα που εδώ και 14 χρόνια όχι μόνο δεν είδαμε καμία αναγνώριση των θυσιών μας, αλλά υπομένουμε συνεχείς μειώσεις και εισοδηματικές προσβολές.

Κοινοποίηση άρθρου: