Το στοίχημα του (e-) ΕΦΚΑ πέντε (5) έτη μετά την ίδρυσή του και ο «φόβος της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης»

Με το ά. 51 ν. 4387/2016 θεσπίστηκε ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΕΦΚΑ) με σκοπό την ύπαρξη ενός ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης και την απλοποίηση των κοινωνικο – ασφαλιστικών διαδικασιών (όπως ο νομοθέτης ευαγγελιζόταν στην οικεία αιτιολογική έκθεση). Ήδη σήμερα -πέντε ολόκληρα χρόνια μετά-, ο ΕΦΚΑ δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να βρει τον βηματισμό του (παρά τη «στήριξη» από το ΣτΕ με τις αποφάσεις 1891/2019 επ.), ούτε έχει επιτευχθεί έστω και στοιχειωδώς η ratio (βούληση) του νομοθέτη.

Δεκάδες χιλιάδες αποφάσεις συνταξιοδότησης εκκρεμούν, χιλιάδες αιτήσεις ανακεφαλαίωσης λιμνάζουν και το κυριότερο όλων: το αίσθημα ανασφάλειας δικαίου απέναντι στην ασυνέπεια και αναξιοπιστία του φορέα έχει επικρατήσει στην κοινωνία των συνταξιούχων. Ο νεοπαγής θεσμός αντί να φέρει τη λύτρωση και την ελπίδα στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους (με την απλοποίηση της πολυδαίδαλης νομοθεσίας, τη κατάργηση της  σύνθετης γραφειοκρατίας και τον εξοστρακισμό της ψυχοφθόρας αναμονής), ιδίως στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης και την πανδημίας, εμπέδωσε στη νοοτροπία του κόσμου την αίσθηση ότι «πρόκειται για μία ακόμα ανεπιτυχή απόπειρα της Πολιτείας να φέρει κάτι υγιές και  ευέλικτο» στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Ελλάδας, έχουσα εκτός των άλλων τον θεσμικό ρόλο του θεματοφύλακα όλων των υγιών διαχρονικών κοινωνικο – ασφαλιστικών αρχών και αξιών μεταπολιτευτικά, στηρίζει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία που λαμβάνεται προς την κατεύθυνση της στήριξης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος προς όφελος όλων των συνταξιούχων, αδιακρίτως κλάδου και φορέα.

Συνεπώς, θεωρούμε αν μη τι άλλο άστοχη (ίσως και επικίνδυνη…) την ενέργεια να προσβληθεί ως αντισυνταγματική η διάταξη του ά. 255 ν. 4798/2021 περί εισαγωγής «Πιστοποιημένων επαγγελματιών, οι οποίοι μπορούν να συμπράττουν  στη διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών από τον e-ΕΦΚΑ».

Η κοινωνική ασφάλιση δεν έχει να φοβάται υπονόμευση από ιδιώτες διότι έχει σοβαρά θεσμικά εχέγγυα που αποτρέπουν κάθε προσπάθεια υπονόμευσης ή υποκατάστασής της από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Η κοινωνική ασφάλιση χρειάζεται τη στήριξη όλων μας για να ορθοποδήσει με οιονδήποτε τρόπο, διότι οι τελικοί ζημιωθέντες είναι οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι. Κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται από την Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη, όποιος δε συνδικαλιστικός φορέας υποστηρίζει το αντίθετο, θα πρέπει να διέλθει από τα καυδιανά δίκρανα της σύγχρονης κοινωνικής ασφάλισης για να συνειδητοποιήσει ότι βαδίζει σε λάθος δρόμο…

Κοινοποίηση άρθρου: