Συνάντηση με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ

Συνάντηση με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ
Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Α.Γ.Σ.Σ.Ε, όρισε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17.6.2020 και ώρα 10.00πμ και στην οποία εκπροσωπήθηκαν:

  • Ο μεν e-ΕΦΚΑ από τον Υποδιοικητή κ. Επαμεινώνδα Ατσαβέ συνοδευόμενο από 5μελή Ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων, αρμοδίων για  τα τεθέντα, βάσει υπομνήματός μας,  θέματα των συνταξιούχων
  • Η δε Α.Γ.Σ.Σ.Ε. από τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Ανδρεαδάκη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Πέτρο Βογιατζή και το μέλος της Διοίκησης κ. Ευθύμιο Ρουσιά.

ΘΕΜΑΤΑ

  1. Η επαναφορά του επιδόματος Γάμου 10% από 1.1.2019 στα μηνιαία εκκαθαριστικά των συντάξεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1 § 1&2 του Ν.4583/2018 (ΦΕΚ 212/Α/2018) και η αναγραφή του στα μηνιαία εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεων.
  2. Ο συμπληρωματικός επανυπολογισμός των συντάξεων όσων συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Ν.4387/2016 με υπολογισμό όλου του χρόνου του ασφαλιστικού βίου κατά τον οποίο έχουν καταβληθεί  ασφαλιστικές εισφορές υψηλότερες εκείνων του ΙΚΑ.
  3. Η επαναχορήγηση της επικουρικής σύνταξης (Ν.4554 & 4578/2018) σε 2.500 συνταξιούχους της ΑΤΕ, σύμφωνα με το υποβληθέν υπόμνημα.
  4. Ο Τομέας Πληροφορικής του e-ΕΦΚΑ εμφανίζει σοβαρές δυσλειτουργίες με συνέπειες:
  • Μεγάλος αριθμός συνταξιούχων αδυνατεί να εκτυπώσει τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα των κύριων συντάξεων, που ο επανυπολογισμός τους  ισχύει από 1.1.2019
  • Οι συνταξιούχοι μετά τον Ν.4387/2016 ως μέλη Συλλόγων Συνταξιούχων δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα για την παρακράτηση των συνδικαλιστικών εισφορών υπέρ των Συλλόγων τους με συνέπεια από την καθυστέρηση να υπονομεύεται η οικονομική κατάσταση των Συλλόγων  επειδή η εισφορά αυτή δεν καταβάλλεται αναδρομικά.
  1. Η ασφαλιστική ικανότητα των έμμεσων μελών ( σύζυγοι συνταξιούχων, χήρες, τέκνα ) σε ορισμένους χώρους συνταξιούχων,  από λειτουργικές αδυναμίες του όλου συστήματος υπονομεύεται, με συνέπεια ορισμένοι να εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι, στερούμενοι των υπηρεσιών περίθαλψης.

Επί όλων των τεθέντων θεμάτων έγινε αναλυτική συζήτηση  και αποδοχή τους, τα οποία θα αντιμετωπιστούν από την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, με εξαίρεση του θέματος της περικοπής των επικουρικών συντάξεων η επίλυση του οποίου, λόγω της προϊστορίας του, απαιτεί πολιτική βούληση και νομοθετική ρύθμιση και την οποία η Α.Γ.Σ.Σ.Ε. θα στηρίξει και προβάλει σε Κυβερνητικό επίπεδο λόγω της προφανούς αδικίας που γίνεται σε βάρος 2.500 οικογενειών συνταξιούχων.

Για όλα τα προαναφερθέντα θέματα θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και παρεμβάσεις της Α.Γ.Σ.Σ.Ε για την σωστή αντιμετώπισή τους.

Κοινοποίηση άρθρου: