Προς: Τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Ν.Δ. Κον Αντώνιο Σαμαρά

Αρ.Πρωτ:602
Αθήνα 26/09/2013

Προς: Τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Ν.Δ. Κον Αντώνιο Σαμαρά

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, με επίσημο στόχο την «οικονομική εξυγίανση» της χώρας, συνδέεται με πρωτοφανείς όσο και αναίτιες επιλογές σε βάρος των συνταξιούχων σε μία λογική «προτιμησιακού καθεστώτος» με σωρεία περικοπών και πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων, στις συντάξιμες αποδοχές τους.
Η οριακή, αν όχι αρνητική κατάσταση (από άποψη βιωσιμότητας αλλά και ποιότητας και εύρους υπηρεσιών) των φορέων υγείας, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το επίπεδο ζωής τους και συρρικνώνει προοπτικές και επιλογές για το άμεσο μέλλον.

Εντούτοις, κύριε Πρόεδρε, οι συνταξιούχοι είναι ενεργοί πολίτες με σημαντική παρουσία και θετική συμβολή σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι:

  • – Είναι πολίτες φορολογούμενοι και βέβαια η συνεπέστερη, ίσως κοινωνική ομάδα μαζί με τους μισθωτούς.
  • – Έχουν κοινωνική και ουσιαστική προσφορά στηρίζοντας την οικογένεια, μετέχοντας σε συλλόγους κτλ.
  • – Είναι πολίτες καταναλωτές, με σημαντική δυνατότητα και παρέμβαση.
  • – Πολίτες ψηφοφόροι με «εσωτερική δύναμη», με κριτική διάθεση και κρίση επιλογών.


Τα παραπάνω προφανώς δεν αναγνωρίζονται από την Πολιτεία, στον βαθμό που θα έπρεπε, ούτως ώστε να συμμετάσχει ο συνταξιούχος, ως ισότιμος Κοινωνικός Εταίρος στα κέντρα λήψης αποφάσεων για θέματα που άμεσα ή έμμεσα τον αφορούν.


Κύριε Πρόεδρε,

Ευελπιστούμε και στη δική σας συνδρομή, άμεσα και ενεργά, για την θετική αντιμετώπιση των σημερινών οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι.
Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ)ΖΗΤΑ

  1. Την θεσμική αναγνώριση της ΑΓΣΣΕ (ιδιωτικός Τομέας Συνταξιούχων) ως ισότιμου Κοινωνικού Εταίρου στα κέντρα λήψης απόφασης για θέματα που τους αφορούν με σχετική νομοθετική ρύθμιση.
  2. Την καθιέρωση μόνιμου Κοινωνικού Πόρου για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων.
  3. Πλήρη αυτονομία Διοίκησης των Ασφαλιστικών Ταμείων (ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ-ΕΤΕΑ) από τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους.
  4. Αξιοποίηση και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων από ειδικό φορέα με ευθύνη των Εργαζομένων και των Συνταξιούχων.
  5. Μετατροπή, όλων των μέχρι σήμερα περικοπών, σε συντάξεις και εφάπαξ, σε δάνειο και έκδοση ειδικού ομολόγου υπέρ των συνταξιούχων.
  6. Παράταση του μέτρου αναστολής απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και παράλληλα την προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων από τις τράπεζες για τα «κόκκινα δάνεια».
  7. Λήψη άμεσων μέτρων ώστε να αποφευχθεί η επιχειρούμενη σταδιακά μετάβαση του Ασφαλιστικού στην Ιδιωτική πρωτοβουλία.
  8. Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών αλλά και των διαδικασιών απονομής κύριας και επικουρικής σύνταξης.
  9. Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
  10. Λήψη μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης συνταξιούχων μικρής εισοδηματικής δυνατότητας.


Κύριε Πρόεδρε,

Είμαστε βέβαιοι,/ ότι θα αντιμετωπίσετε με προσοχή και ενδιαφέρον τα θέματα μας, έχοντας πάντα υπόψη ότι οι συνταξιούχοι που διαθέτουν κρίση και μνήμη, θα συνεχίσουν να επιδιώκουν αγωνιστικά, μέσω της ΑΓΣΣΕ, την επίλυση των προβλημάτων τους.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Νίκ.Κ. Μουλίνος

Ο Γενικός Γραμματέας
Πέτρος Βογιατζής

Κοινοποίηση άρθρου: